ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ



ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ἐνορίας Ἁγίου Γεωργίου Πόρου Ἡρακλείου

14 Οκτωβρίου 2025

Συνταγή 1η

Μεθυσμένα


Υλικά για τη ζύμη:

2 φλυτζάνες μπύρα

2 φλυτζάνες λάδι ελαφρύ

1 φλυτζάνα ζάχαρη

2 μπέϊκιν

2 βανίλιες και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 κιλό αλεύρι μαλακό

1/2 κιλό περίπου καρύδα για πασπάλισμα

 

Υλικά για τη γέμιση:

½1/2 κιλό μαρμελάδα της αρεσκείας σας

2 φλυτζάνες καρύδια χοντροκομμένα

Λίγη κανέλα και λίγο γαρύφαλλο


 Σιρόπι:

3 φλυτζάνες ζάχαρη

2 φλυτζάνες νερό

Λίγο χυμό λεμονιού και τη φλούδα

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη διαλύουμε τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά, φτιάχνοντας μια ζύμη μαλακιά και αφράτη. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης ανοίγοντας στο χέρι μας ένα μικρό πιτάκι βάζοντας λίγο από την γέμιση. Κλείνουμε σε πουγκάκι και τέλος σε μπαλίτσα. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν λίγο. Όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και τα βγάζουμε αμέσως πασπαλίζοντάς τα με την καρύδα.

 

Καλή επιτυχία!



ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ἐνορίας Ἁγίου Γεωργίου Πόρου Ἡρακλείου

21 Οκτωβρίου 2025

Συνταγή 2η

Γαλατόπιτα



(το άνοιγμα των φύλλων το κάνουμε με Κόρν φλάουρ)

500γρ. αλεύρι σκληρό

200ml νερό χλιαρό

100ml ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Υλικά για την κρέμα:

2 λίτρα γάλα φρέσκο

2 φλυτζάνες ζάχαρη

8 αυγά

100γρ. σιμιγδάλι ψιλό

130γρ. Κόρν φλάουρ ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. βούτυρο

Ξύσμα ενός λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλα

2-3 βανίλιες

 

Για το άλειμμα και πασπάλισμα των φύλλων:

8 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας κοφτές κανέλα

Βούτυρο για άλειμμα

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το Κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ώστε να διαλυθούν καλά και να μη σβολιάσουν. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα φύλλα ένα ένα έτσι ώστε να εξέχουν λίγο απέξω από το ταψί, αλείφοντάς τα με βούτυρο και πασπαλίζοντάς τα με το μείγμα ζάχαρης και κανέλας. (κρατάμε λίγο για το τέλος).

Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί αφού αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλας και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα σχηματίζοντας κάθρο βουτυρώνοντας από πάνω.

Πασπαλίζουμε τη γαλατόπιτα με τη κανελοζάχαρη που έχουμε κρατήσει, μόνο πάνω στην κρέμα όχι στο κάθρο.

Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα ή στους 150 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να σχηματιστεί από πάνω μια χρυσή κρούστα και να ψηθούν καλά τα φύλλα.

Βγάζουμε τη γαλατόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 15 με 20 λεπτά και την κόβουμε. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με άχνη ζάχαρη και κανέλα

 

Καλή επιτυχία!




ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ἐνορίας Ἁγίου Γεωργίου Πόρου Ἡρακλείου

4 Νοεμβρίου 2025

Συνταγή 3η

Μηλόπιτα ρολό με παντεσπάνι



Υλικά για τη γέμιση:

8 μήλα μέτρια τριμμένα στον τρίφτη της ντομάτας

Χυμός μισού λεμονιού

70γρ. ζάχαρη

1 1/2 κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. γαρύφαλλο

40γρ. σταφίδες κομμένες

50γρ. καρύδια χοντροκομμένα

 

Υλικά για το παντεσπάνι:

3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

200γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

180γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10γρ. μπέικιν πάουντερ

100ml γάλα εβαπορέ σε θερμοκρασία δωματίου

Ξύσμα ενός λεμονιού

Άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζω, τρίβω τα μήλα και τα βάζω σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτω το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις σταφίδες και τα καρύδια.

Ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Κατεβάζω από τη φωτιά και τα αφήνω στην άκρη.

Καλύπτω ένα ταψί 37x30 εκατοστά περίπου  με αντικολλητικό χαρτί και απλώνω τα ψημένα μήλα φροντίζοντας να καλύψουν σε λεπτή στρώση όλη τη βάση.

 

Εκτέλεση παντεσπάνι:

Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια από τα αυγά να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτω το γάλα. Συνεχίζω να χτυπάω για λίγο ακόμα. Έπειτα ενώνω το αλεύρι με το μπείκι πάουντερ και αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο μέσα στο μείγμα με τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ. Έπειτα προσθέτω σταδιακά τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μία μαρίζ. Ρίχνω το μείγμα πάνω από τα μήλα. Ισιώνω να καλύψω άλλα μήλα. Ψήνω στους 170-180C στις αντιστάσεις  για 25 - 30 λεπτά. Πασπαλίζω με άχνη.

 

Καλή επιτυχία!




ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ἐνορίας Ἁγίου Γεωργίου Πόρου Ἡρακλείου

18 Νοεμβρίου 2025

Συνταγή 4η

Παξιμαδάκια με αμύγδαλα



Υλικά:

3 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο

2,5 ποτήρια του νερού ζάχαρη

2 ποτήρια του νερού αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα

1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι

½ ποτήρι του νερού κονιάκ και ρακί μαζί

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1 ποτήρι του νερού αλουσά ή νερό χλιαρό

1κουταλάκι του γλυκού σόδα

2 Μπέικιν πάουντερ

2 κιλά αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις

 

Αλουσά:

1 1/2  ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι στάχτη καθαρή από το τζάκι. Βράζει και φουσκώνει όπως τον καφέ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε στο σουρωτήρι του τσαγιού με βαμβάκι, να βγει ένα θολό νερό.

 

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε, πρώτα τη ζάχαρη, το λάδι και ανακατεύουμε λίγο με το χέρι μας. Έπειτα προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα, διαλυμένη μέσα στο χυμό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι με το Μπέικιν πάουντερ. Φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακιά να μην κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε φραντζολάκια βάζοντάς τα σε ταψί με λαδόκολλα και τα χαράζουμε με το μαχαίρι σε λεπτές φετούλες.

Τα ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Αφού ψηθούν και κρυώσουν, χωρίζουμε τις φετούλες, τις βάζουμε στο ταψί από την πλευρά που έχουν κοπεί, ξαναβάζοντάς τα στο φούρνο στους 130-140 βαθμούς μέχρι να παξιμαδιαστούν.

 

Καλή επιτυχία!