Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών
Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου
Ηρακλείου
15 Οκτωβρίου 2024
Συνταγή 1η
Μουστοκούλουρα με
πετιμέζι
Υλικά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι πετιμέζι
¾ ποτηριού χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε
το λάδι, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφού λιώσουμε λίγο τη ζάχαρη προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο
και τη σόδα αφού την έχουμε διαλύσει μέσα στο χυμό πορτοκαλιού. Τέλος βάζουμε
το αλεύρι με το μπέϊκιν. Πλάθουμε σε κουλουράκια. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς
φούρνο (αντιστάσεις) για 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών
Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου
Ηρακλείου
29 Οκτωβρίου 2024
Συνταγή 2η
Σταδιδωτά
Υλικά:
3 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού αλουσά
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
½ κρασοπότηρο κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γέμιση:
1 κιλό σταφίδα αλεσμένη
1 φλυτζάνα καρύδια αλεσμένα
3-4 κουταλιές της σούπας σησάμι καβουρδισμένο και
αλεσμένο
½ κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
Αλουσά:
1½ ποτήρι νερό
1 κουταλάκι στάχτη
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν και σουρώνουμε με
μικρό σουρωτήρι και βαμβάκι.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι,
τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο για να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε
την αλουσά αφού πρώτα την έχουμε σουρώσει και κρυώσει.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό
πορτοκάλι και τα ρίχνουμε μέσα. Ρίχνουμε το ξύσμα από πορτοκάλι, την κανέλα, το
γαρίφαλο και το κονιάκ. Τέλος βάζουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν και πλάθουμε
μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσες
μικρές μπαλίτσες, τις ανοίγουμε απαλά μία - μία τοποθετώντας στη μέση τη
γέμιση. Κλείνουμε τη ζύμη σαν πουγκί πιέζοντας με τα δάκτυλα για να κλείσει
καλύτερα. Έπειτα τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο με σχέδιο της αρεσκείας μας και
τα πιέζουμε για να αποτυπωθεί το σχέδιο. Τα βάζω σε ταψί με την ένωση από κάτω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά
περίπου.
Καλή επιτυχία!
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου Ηρακλείου
12 Νοεμβρίου 2024
Συνταγή 3η
Μηλόπιτα ανάποδη
Υλικά για το ταψί
5-6 μήλα
1 βιτάμ 250γρ
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Υλικά για το κέικ:
5 αυγά
1 βανίλια
4 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
5 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν
100 γρ. φουντούκι αλεσμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί απλώνουμε το βιτάμ ελαφρώς λιωμένο. Από πάνω ρίχνουμε το 1 φλιτζανάκι ζάχαρη και πασπαλίζουμε την κανέλα. Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα στρώνουμε στο ταψί πάνω από το βούτυρο τη ζάχαρη και την κανέλα. Φτιάχνουμε τη ζύμη χτυπώντας τα αυγά μαρέγκα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη βανίλια, το φουντούκι, το αλεύρι και το μπέϊκιν. Ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς κάτω αντίσταση και αέρα για περίπου 30΄λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 10΄λεπτά περίπου αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μια πιατέλα.
Καλή επιτυχία!
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου Ηρακλείου
26 Νοεμβρίου 2024
Συνταγή 4η
Κουραμπιέδες
Υλικά:
1 ποτήρι νερού βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι νερού φυτίνη ή μινερβίνη
1 ποτήρι νερού λάδι
1 αυγό
1 φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζανάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ μπέϊκιν πάουτερ
3 ποτήρια αμύγδαλα χοντροαλεσμένα και καβουρδισμένα
1 ½ κιλό αλεύρι περίπου
Εκτέλεση:
Αρχικά πριν ξεκινήσουμε τη ζύμη καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στους 150 βαθμούς για να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το αυγό, το κονιάκ, τη σόδα, τα αμύγδαλα και τέλος το αλεύρι με το μπέϊκιν. Φτιάχνουμε μια σκληρή ζύμη. Πλάθουμε μπαλάκια και στη μέση κάνουμε ένα βαθούλωμα. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου. Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, αφού κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου Ηρακλείου
περίοδος 2024-2025
14 Ιανουαρίου 2025
Συνταγή 5η
Βασιλόπιτα
Υλικά:
1
βιτάμ 250γρ.
1
½ ποτήρι ζάχαρη
5
αυγά
1
γιαούρτι στραγγιστό 250γρ.
½
ποτήρι του κρασιού κονιάκ
½
ποτήρι του κρασιού πορτοκαλάδα
1
κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1
βανίλια
1
χούφτα καρύδια χονδροαλεσμένα
1
χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροαλεσμένα
1φαρίνα
ή ½ κιλό αλέυρι και 1 ½ μπέϊκιν
Άχνη
ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε
μια λεκάνη χτυπάμε τα ασπράδια από τα αυγά μέχρι να γίνει μαρέγκα. Προσθέτουμε
τη ζάχαρη, το βιτάμ, τους κρόκους αυγών και μετά τα υπόλοιπα υλικά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Τέλος
και αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών
Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου
Ηρακλείου
27 Ιανουαρίου 2025
Συνταγή 6η
Μίνι τσουρέκια με γέμιση
600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ. ζάχαρη
3 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
2 ασπράδια αυγού
300ml γάλα χλιαρό
60γρ. βούτηρο
Υλικά για την κρέμα:
320ml γάλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου
Για την
επικάλυψη:
2 κρόκους αυγών και 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Κερασάκια για γαρνιτούρα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το
γάλα 320 ml, τις δύο κουταλιές ζάχαρη και 2 κουταλιές άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε
να διαλυθούν καλά και ψήνουμε μέχρι να πήξη. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε
με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Εκτέλεση για
την ζύμη:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι
με το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε
τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα ασπράδια. Ζυμώνουμε λίγο και μετά αρχίζουμε και
προσθέτουμε το γάλα λίγο – λίγο. Φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακιά και κολλώδεις. Αφήνουμε
να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, ανοίγουμε λίγο με τα
χέρια μας και αλείφουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου να ενσωματωθεί το
βούτυρο με τη ζύμη και αφήνουμε να ανέβει. Πλάθουμε τα τσουρέκια φτιάχνοντας τρία
ζυμαράκια από 25γρ. το καθένα 1 βάση στρογγυλή και δύο κορδονάκια κουρλάκι.
Βάζουμε το κουρλάκι πάνω στη βάση γύρω - γύρω να γίνει φωλίτσα. Αφήνουμε να
ανέβουν τα αλείφουμε με τους κρόκους και γεμίζουμε με κρέμα το κενό. Ψήνουμε στους
180 βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου Ηρακλείου
περίοδος 2024-2025
11 Φεβρουαρίου 2025
Συνταγή 7η
Μπισκότα μαλακά
με φουντούκι και μαρμελάδα
Υλικά για την ζύμη:
400γρ. βιτάμ Soft200γρ. ζάχαρη
4 κρόκους
αυγών
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
500γρ.
φουντούκι αλεσμένο και ψημένο
600γρ. φαρινάπ
ή 600γρ. αλεύρι 2 μπέϊκιν
Υλικά για την
γέμιση:
Μαρμελάδα της αρεσκείας
σας
Εκτέλεση για την ζύμη:
Βάζουμε
σε μια λεκάνη το βιτάμ και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ. Στη
συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα
υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια καλά. Φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακιά που να κολλάει
στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια
ώρα. Μετά την μια ώρα πλάθουμε μικρές μπαλίτσες 25γρ. η κάθε μία. Τους κάνουμε
μια λακουβίτσα στη μέση και γεμίζουμε με μαρμελάδα. Ψήνουμε στους 160-170
βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15-20 λεπτά περίπου (να μη
ροδίσουν πολύ).
Καλή
επιτυχία!
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου Ηρακλείου
περίοδος 2024-2025
25 Φεβρουαρίου 2025
Συνταγή 8η
Αγνόπιτες και
Σφακιανόπιτες
Υλικά:
3 φλυτζάνες
των 250γρ. νερό χλιαρό
3 φακελάκια μαγιά αποξηραμένη
1 φλυτζάνα
λάδι
1 πρέζα αλάτι
1 ½ κιλό αλεύρι
για όλες τις χρήσεις
1 κιλό ξινομυζήθρα
Εκτέλεση:
Βάζουμε
σε μια λεκάνη το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και
ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι λίγο λίγο φτιάχνοντας
μια ζύμη πολύ αγνιά. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Μετά
που θα φουσκώσει η ζύμη μας, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης και ανοίγουμε
στο χέρι μας μικρά πιτάκια. Μέσα στο πιτάκι βάζουμε την ξινομυζήθρα, αφού πρώτα
την έχουμε φτιάξει σε μπαλάκια μικρά, το κάνουμε πουγκάκι πιέζοντάς το από
επάνω και φτιάχνουμε την αγνόπιτα. Αφήνουμε να ανέβουν για μισή ώρα περίπου. Τις
τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν τελείως. Τις σερβίρουμε με μέλη ή
προαιρετικά με ξηρούς καρπούς και σησάμι καβουρδισμένο και αλεσμένο.
Οι
σφακιανόπιτες γίνονται με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο ζυμάρι. Με τη διαφορά ότι τις
ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος ενός πιάτου φρούτου. Τις αφήνουμε να
ανέβουν για λίγο και έπειτα τις τηγανίζουμε όχι με πολύ λάδι αλλά αλείφοντας το
τηγάνι με ένα πινελάκι. Σερβίρονται κι αυτές όπως οι αγνόπιτες.
Καλή
επιτυχία!
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου Ηρακλείου
περίοδος 2024-2025
11 Μαρτίου 2025
Συνταγή 9η
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια ξερή μαγιά
4 δάκρυα μαστίχας Χίου και 1 κουταλάκι του γλυκού
ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
300γρ. χυμό πορτοκαλιού
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Κόρν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
Υλικά για τη
γέμιση:
350γρ. ταχίνι
180γρ. ζάχαρη καστανή
100γρ. καρύδια
Για το άλειμμα:
Λίγο μέλι αραιωμένο με νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε
σε μια λεκάνη το χυμό από τα πορτοκάλια τις 2 κουταλιές ζάχαρη, τη μαστίχα
τριμμένη με 1 κουταλάκι ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαγιά και
ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια βάζουμε τις 3 κουταλιές ταχίνι και
ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Σε
άλλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε προσθέτοντας τα υγρά
και ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί
σε όγκο. Έπειτα σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε το ταχίνι, την
καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 μέρη το κάθε
κομμάτι και πλάθουμε μπαλάκι. Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλο με τον πλάστη σε
μέγεθος ρηχού πιάτου και αλείφουμε το πρώτο φύλλο με τη γέμιση και πασπαλίζουμε
με τα καρύδια τοποθετώντας στη συνέχεια το ένα φύλλο πάνω στο άλλο αλείφοντας
όλα τα φύλλα όπως και το πρώτο εκτός το τελευταίο. Έπειτα ανοίγουμε πάλι όλα
μαζί τα φύλλα και τα φέρνουμε σε επιθυμητό μέγεθος που θέλουμε. Κόβουμε σε
λωρίδες (δύο δάκτυλα φάρδος περίπου) στριφογυρίζουμε μια μια τη λωρίδα και
φτιάχνουμε τις ταχινόπιτες. Τις αφήνουμε να ανέβουν και τέλος τις αλείφουμε με
το μέλι και το νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 με 160 βαθμούς
αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Καλή
επιτυχία!
Εργαστήρι Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου Ηρακλείου
περίοδος 2024-2025
1 Απριλίου 2025
Συνταγή 10η
Κουλουράκια λαδερά
4 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 μπέϊκι
2 κουταλάκια σόδα
1 κρασοπότηρο αλουσά
1 κρασοπότηρο χυμό πορτοκάλι
1 σφηνάκι ρακί ή κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κιλά και 200 γρ. αλεύρι περίπου
Σησάμι για επικάλυψη
Αλουσά:
Σε μια
κατσαρόλα μικρή βάζουμε ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι στάχτη. Το αφήνουμε
να βράσει και να φουσκώσει όπως ο καφές. Σουρώνουμε με μικρό σουρωτήρι και
βαμβάκι.
Εκτέλεση:
Βάζουμε
σε μια λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο με το χέρι μας. Συνεχίζουμε
με την αλουσά, τη σόδα διαλύοντάς την στο χυμό πορτοκαλιού. Έπειτα προσθέτουμε
το κονιάκ ή τη ρακί, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τέλος το αλεύρι με το μπέϊκι.
Φτιάχνουμε μια ζύμη σκληρή και όχι μαλακιά. Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα
κυλάμε στο σουσάμι. Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς στον αέρα ώσπου να ροδίσουν.
Καλή
επιτυχία!