Τάρτα φράουλα

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 έκλεισε ο κύκλος των μαθημάτων στο Παραδοσιακό μας Εργαστήρι για τη φετινή χρονιά. Τελευταία συνταγή ήταν η τάρτα φράουλα.

  • Υλικά για τη ζύμη
200 γραμ. βούτυρο (παγωμένο και κομμένο σε κύβους)
100 γραμ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


  • Υλικά για τη κρέμα
 1,5 λίτρο γάλα
300 γραμ. ζάχαρη
3 αυγά
150 γραμ. κορν-φλάουρ
90 γραμ. βούτυρο
1 βανίλια Μαδαγασκάρης (στικ)


  • Υλικά για το ζελέ επικάλυψης
 200 γραμ. νερό
200 γραμ. ζάχαρη
60 γραμ. γλυκόζη
2-3 σταγόνες λεμονιού
3,2 γραμ. ζελατίνης (σκόνη ή φύλλο)


  • Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί στο μίξερ και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Έπειτα αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Για να ανοίξουμε το φύλλο με το πλάστη τοποθετούμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά. Προσπαθούμε το πάχος του φύλλου να μην είναι πολύ λεπτό. Βάζουμε στο πάτο της ταρτιέρας αντικολλητικό χαρτί, μετά εφαρμόζουμε το ζυμάρι στην ταρτιέρα και μετά βάζουμε πάλι αντικολλητικό χαρτί. Πάνω στο δεύτερο αντικολλητικό χαρτί βάζουμε άψητα φασόλια γιατί δεν θέλουμε κατά το ψήσιμο να φουσκώσει το ζυμάρι. Βάζουμε το ζυμάρι στο φούρνο πάνω-κάτω αντίσταση στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί με τα όσπρια και στη συνέχεια ξανά βάζουμε το ταψάκι με τη ζύμη στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα. 




Εν τω μεταξύ ξεκινάμε την κρέμα. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια και τη μισή ζάχαρη. Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το κορν φλάουρ. Έπειτα αρχίζουμε και προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Αφού αδειάσουμε το μίγμα τα βάζουμε όλα μαζί στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να πήξει. Μετά την αφήνουμε να κρυώσει.

Πριν ξεκινήσουμε το ζελέ επικάλυψης πρέπει να βάλουμε τη ζελατίνη μέσα σε κρύο νερό. Αν έχουμε αγοράσει σκόνη, τη βάζουμε σε ένα ποτήρι με κρύο νερό ύψους περίπου ένα δάχτυλο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Αν έχουμε αγοράσει φύλλο ζελατίνης, το βάζουμε σε ένα μπωλ που είναι γεμάτο κρύο νερό μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Πριν τη τοποθετήσουμε στο ζελέ επικάλυψης τη στραγγίζουμε πολύ καλά.
Βράζουμε το νερό, με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το λεμόνι και την ζελατίνη (το νερό με τη σκόνη ή το φύλλο ζελατίνης) και αφού τα ανακατέψουμε τα αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμα να βράσει. Τα κατεβάζουμε απο τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσει για να πήξει ελαφρά. Χρειάζεται περίπου 2 ώρες.


Έχοντας ψημένη τη βάση της τάρτας, προσθέτουμε τη κρύα κρέμα αφού την αφρατέψουμε πρώτα με το μίξερ ή το σύρμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση της τάρτας. Βουτάμε στο ζελέ τις φράουλες ή άλλα φρούτα της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε πάνω στη κρέμα. Διαφορετικά μπορούμε να βάλουμε τα φρούτα πάνω στη κρέμα και μετά με ένα πινέλο να αλείψουμε κάθε φρούτο με το ζελέ επικάλυψης.

Τα παραπάνω υλικά είναι για 2 τάρτες ή για 25 περίπου μικρά ταρτάκια.







 Η τάρτα είναι έτοιμη! Καλή σας απόλαυση!





Ένας κύκλος μαθημάτων στο Εργαστήριο Παραδοσιακών Προϊόντων για τη φετινή χρονιά έκλεισε! Σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε σε αυτό είτε ερχόμενοι στα μαθήματα είτε παρακολουθώντας τις συνταγές μέσα από τη σελίδα μας!
Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και ραντεβού πάλι το φθινόπωρο με ακόμα περισσότερες συνταγές. 
Να είστε όλοι σας καλά! Εις το επανιδείν!