Γαλακτομπούρεκο

Την Πέμπτη 18 Μαΐου στο Παραδοσιακό Εργαστήρι παρασκευάστηκε ένα γνωστό σιροπιαστό γλυκό, το γαλακτομπούρεκο.



  • Υλικά:

1 φύλλο κρούστας
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
3 βανίλιες
2 αυγά
1 κουταλιά βούτυρο στη κρέμα
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων 



Σιρόπι : 
1 ½   κούπα ζάχαρη 
1 ½  κούπα νερό 
1 ξύλο κανέλας 
μερικές σταγόνες λεμόνι




  • Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε τη κρέμα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Μετά χτυπάμε τ’ αυγά σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στη κρέμα ανακατεύοντας συνέχεια.
Σ’ ένα ταψί βουτυρωμένο στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας ένα ένα βουτυρωμένα. Κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που τα βουτυρώνουμε και αυτά.   Ραντίζουμε  με σταγόνες νερού το φύλλο για να έχουμε τραγανό αποτέλεσμα, Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το ψήνουμε στους 170ο στη κάτω αντίσταση και αέρα μέχρι να ροδίσει.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. 
Τοποθετούμε το σιρόπι στο ταψί με το γαλακτομπούρεκο και με τα δύο (σιρόπι και γαλακτομπούρεκο)  να είναι χλιαρά.