Λαγάνα

Η ομάδα του εργαστηρίου παραδοσιακών προϊόντων του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Πόρου παρασκεύασε την παραδοσιακή λαγάνα. Η λαγάνα είναι ένα είδος ψωμιού που φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα. Τρώγεται την ημέρα αυτή επειδή τέτοιον άρτο κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Υλικά
·       40 γραμμάρια μαγιά δροσερή ή 2 φακελάκια ξηρή
·       2 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό
·       1κιλό αλεύρι
·       1κουταλάκι γλυκού αλάτι
·       1κουταλιά της σούπας ζάχαρη
·       2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
·       Λίγο σησάμι και λίγο παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και μετά ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ταχίνι. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια πλάθουμε τρεις πίτες και τις στρώνουμε με τον πλάστη στο σχήμα που θέλουμε. Τις βάζουμε στα ταψιά τις σκεπάζουμε να φουσκώσουν. Όταν έχουν ανέβει αρκετά τις πατάμε με τα δυο δάχτυλα σε διάφορα σημεία κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Τις αλείφομαι με το πινέλο με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με τα σησάμια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.