ΣΥΝΤΑΓΕΣ 2016-2017

 Οι συνταγές που πραγματοποιούνται τη χρονιά 2016-2017 στο Εργαστήρι Παραδοσιακών Προϊόντων



  • Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016


Παραδοσιακοί κουραμπιάδες


  • Υλικά

1 ποτήρι του νερού βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι του νερού μινερβίνη (βούτυρο από καλαμποκέλαιο)
1 ποτήρι του νερού λάδι
1 μπέϊκιν
1 κουταλάκι σόδα
1 αυγό
1 ποτηράκι κονιάκ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2-3 ποτήρια αμύγδαλα
1 ½ κιλά αλεύρι
άχνη ζάχαρη


  • Εκτέλεση

Κτυπάμε για 10 λεπτά στο μίξερ το βούτυρο με τη μινερβίνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και κτυπάμε για άλλα 4 λεπτά το μίγμα. Μετά βάζουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το κονιάκ και το αμύγδαλο. Βγάζουμε το μίγμα από το μίξερ και σε μια λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν. Η ζύμη να είναι μαλακή. Το αμύγδαλο το έχουμε προηγουμένως βάλει στον αέρα του φούρνου στους 120ο βαθμούς για να το καβουρντίσουμε. Κατόπιν το τεμαχίζουμε στο κοπτήριο, (multi), ώστε τα κομμάτια να μην είναι σαν ψίχουλα αλλά χοντρότερα ώστε όταν φαγωθούν οι κουραμπιέδες να καταλαβαίνουμε το αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν.
Πασπαλίζουμε τους κουραμπίεδες με άχνη ζάχαρη αφού κρυώσουν καλά.



  • Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Σοκολατάκια φερέρο

  • Υλικά

250 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος

200 γραμμάρια νουτέλα

120 γραμμάρια φουντούκια καβουρντισμένα

70 γραμμάρια σοκοφρέτας



  • Εκτέλεση

Λιώνουμε σε μπεν-μαρί τη κουβερτούρα. Αλέθουμε τα φουντούκια και κρατάμε 25 απ’ αυτά ολόκληρα. Σε ένα μπολ βάζουμε τη νουτέλα με τα μισά αλεσμένα φουντούκια. Αλέθουμε και τη σοκοφρέτα και τη προσθέτουμε στο υπόλοιπο φουντούκι. Πιάνουμε ένα ένα τα φουντούκια και τα βουτάμε στη νουτέλα με ένα κουταλάκι. Στη συνέχεια τα περιστρέφουμε στο τρίμα φουντουκιού και σοκοφρέτας ώστε να πάει παντού. Τα τοποθετούμε για μια ώρα στο ψυγείο για να σφίξουν. Μετά τα βουτάμε στη κουβερτούρα με ένα πιρούνι που χρησιμεύει σαν σκάρα για να φύγει η περίσσεια κουβερτούρα βοηθούμενη από ένα κουταλάκι. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα και τα πασπαλίζω με το υπόλοιπο τρίμα και μετά πάλι στο ψυγείο για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα.








  • Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016


Σου

  • Υλικά

150 γραμμάρια νερό

50 γραμμάρια βούτυρο

65 γραμμάρια αλεύρι

2 αυγά

λίγο αλάτι και ζάχαρη στη γέμιση

κρέμα πατισερί ή έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης με γεύση βανίλιας

(η δόση αυτή βγάζει περίπου 19 κομμάτια)



  • Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με το βούτυρο και προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ζάχαρη. Ρίχνουμε το αλεύρι και τ’ ανακατεύουμε. Μετά όταν χυλώσει κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά. Τέλος όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα τ’ αυγά. Ψήνουμε στους 200ο βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν τα τεμαχίζουμε και βάζουμε μέσα τη κρέμα. Τα τοποθετούμε ξανά στο φούρνο για να κρυώσουν μέσα στο φούρνο. Κρύα πλέον τα περιχύνουμε με έτοιμο γλάσο. Τοποθετούμε το σακουλάκι του έτοιμου γλάσο μέσα σε ζεστό νερό για να λιώσει. Εναλλακτικά μπορούμε να τα περιχύσουμε με καραμέλα. Για να παρασκευάσουμε καραμέλα χρησιμοποιούμε 3 κουταλιές ζάχαρη και μια κουταλιά νερό

Με το μίγμα που  φτιάχνουμε  σου  μπορούμε να φτιάξουμε προφιτερόλ και εκλέρ.














  • Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016
  Κολοκυθοκεφτέδες
  • Υλικά
    2 κιλά κολοκύθια ακαθάριστα
    ½ κιλό φέτα
    1 αυγό
    2 κουταλιές  λάδι
    1 κρεμμύδι μεγάλο (αν έχουμε φρέσκο  κρεμμύδι μπορούμε να το προσθέσουμε)
    Φρυγανιά τριμμένη όση χρειάζεται για να δέσει το ζυμάρι
    Λίγο δυόσμο
    Αλάτι, πιπέρι
    Αλεύρι για το αλεύρωμα των κολοκυθοκεφτέδων που θα  τηγανίσουμε
     
  •  Εκτέλεση
    Τρίβουμε στο τρίφτη της ντομάτα τα κολοκύθια, τ’ αλατίζουμε και τα στραγγίζουμε καλά για να φύγουν τα υγρά. Τ’ αφήνουμε για  1 ½ ώρα  στο σουρωτό.  Μετά τα βάζουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά τα ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν και τα πλάθουμε κεφτεδάκια, που τ’ αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.




  • Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016


Ανεβατά κουλουράκια


  • Υλικά

8 αυγά 

2 ποτήρια του νερού λάδι

2 ποτήρια του νερού ζάχαρη

1 ποτήρι του νερού γάλα όχι αραιωμένο

1 ποτήρι του νερού πορτοκάλι και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 γιαουρτάκι

3 βανίλιες

2 φακελάκια μαστίχα

1 πλάκα του μισού κιλού φρέσκια μαγιά

2 κιλά αλεύρι με περισσότερη γλουτένη

Σουσάμι

Αμύγδαλο φιλέ για στόλισμα




  • Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη για μία ώρα ν’ ανέβει. Πλάθουμε τα κουλουράκια τ’ αλείφουμε με αυγό και στολίζουμε με τ’ αμύγδαλο. Τ’ αφήνουμε πάλι λίγο για να φτιάξουν "πρόσωπο" και τα ψήνουμε στη μέση του φούρνου στους 160ο βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. 
Η ζύμη αυτή κάνει για τσουρέκια και για ανεβατά καλιτσούνια. Αν κάνουμε καλιτσούνια για τη γέμιση βάζουμε τη μυζήθρα μαζί με αυγό και ξύσμα ενός λεμονιού.

Τσουρεκάκια





Ανεβατά Καλιτσούνια

 

 






  • Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Πτι-φουρ


  • Υλικά

250 γραμμάρια βούτυρο (lurpak)

75            »        άχνη

250          »        αλεύρι

50            »        κορν-φλαουρ

60            »        φουντουκόψυχα

1 βανίλια

Κουβερτούρα, Μαρμελάδα, Καρύδα (για την επικάλυψη)



  • Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί. Σταδιακά την άχνη, το κορν-φλαουρ, το  αλεύρι και τη βανίλια και τα χτυπούμε στο μίξερ. Έπειτα προσθέτουμε τη φουντουκόψυχα. Ψήνουμε στους 170ο πάνω κάτω αντίσταση.
Όταν ψηθούν αλείφουμε με μαρμελάδα ένα τεμάχιο και το κολλούμε με ένα άλλο. Τέλος, βουτάμε το μισό τμήμα του πτι-φουρ πρώτα στη κουβερτούρα και μετά στη καρύδα.









  • Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016


Εργολάβοι καρύδας


  • Υλικά

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες

1 κιλό καρύδα

1 κιλό άχνη ζάχαρη

1 κρασοπότηρο νερό, ή 1 κρασοπότηρο νερό από τις βρασμένες πατάτες



  • Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα κρασοπότηρο νερό από τις βρασμένες πατάτες.  Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε την καρύδα ανακατεύοντας το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα μέσα στο κορνέ και πιέζουμε ένα μικρό τμήμα εργολάβου πάνω στο ταψί που έχουμε τοποθετήσει αντικολητικό χαρτί. Στη κορυφή του εργολάβου τοποθετούμε κερασάκι. Ψήνουμε στους 180ο ώσπου να ροδίσουν.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κρασοπότηρο ροδόνερο στη θέση του πατατόζουμου.