ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΡΟΥ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2016





Λουκούμια



Υλικά
·       1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
·       2 φακελάκια μαγιά
·       1 κουταλιά της σούπας κοφτή ζάχαρη
·       1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
·       1 κιλό αλεύρι


Εκτέλεση
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Μετά κάνουμε σχοινάκι και τα κόβουμε κομμάτια και τ΄ αφήνουμε να ανεβούν στη λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στη φριτέζα σε πολύ λάδι. Στη συνέχεια τα σιροπιάζουμε ή τα μελώνουμε ή τα ζαχαρώνουμε με κανέλα και ζάχαρη.














Μουσταλευριά


Υλικά
·       2 ποτήρια μούστο
·       μισό ποτήρι αλεύρι
·       σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
·       καρύδια κανέλα


Εκτέλεση
Βράζουμε το ένα ποτήρι μούστο στη κατσαρόλα και το άλλο ποτήρι μούστο το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Μετά βάζουμε το μίγμα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί και σφίξει και γίνει κρέμα.






Χαλβάς Φαρσάλων


Υλικά
·       ½ ποτήρι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
·       5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
·       2 ½   φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
·       2 φλιτζάνια του τσαγιού νισεστέ

Εκτέλεση
Βάζουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη να ξανθύνει σε αναμμένη κατσαρόλα. Το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Το νισεστέ, το νερό και την υπόλοιπη ζάχαρη τα ανακατεύουμε συνέχεια σε ένα μπολ. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το μίγμα μέσα στη ζάχαρη με μια κουτάλα της σούπας και ανακατεύουμε έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ανακατέματος προσθέτουμε σταδιακά και το λάδι. Σταματάμε όταν έχει ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε κανέλα.


Μηλόπιτα


Υλικά για τη ζύμη
·       ½ κιλό αλεύρι φαρίνα
·       1 βιτάμ
·       1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
·       1 βανίλια
·       1 ρακοπότηρο κονιάκ

Υλικά γέμισης
·       5 μήλα μεγάλα τριμμένα στο τρίφτη της τομάτας
·       1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
·       1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα
·       1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
·       ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και αναμιγνύουμε τα υλικά. Φτιάχνουμε τη ζύμη και τη κάνουμε 2 βόλους. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη. Την επομένη ξύνουμε τη μισή ζύμη με το τρίφτη και τη τοποθετούμε στο ταψάκι. Μετά βάζουμε επάνω τη γέμιση και από πάνω πάλι το υπόλοιπο τριμμένο ζυμάρι. Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για μισή ώρα περίπου.


Ζαχαρωτά ροδάκινα


Υλικά για τη ζύμη
·       250 γρ. φυτίνη
·       800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·       4 αυγά
·       3 βανίλιες
·       1 ποτηράκι κονιάκ
·       1 μπέικιν
·       2 ποτήρια ζάχαρη

Υλικά για τη γέμιση
·       1 κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα αραβοσίτου στιγμής
·       μερέντα (προαιρετική)
·       καβουρντισμένο αμύγδαλο


Εκτέλεση
Ζύμη
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια τη ζύμη και τα ψήνουμε στους 180ο. Όταν είναι ζεστά με ένα κουταλάκι τα αδειάζουμε και κάνουμε μια λακουβίτσα. Στο κενό βάζουμε τη γέμιση και έπειτα ενώνουμε τα δυο μπαλάκια.

Επικάλυψη
Τα βάφουμε με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και τα κυλάμε στη κρυσταλλική ζάχαρη.









Καλιτσουνάκια


Υλικά
·       1 νεροπότηρο λάδι
·       5 αυγά
·       2 φλιτζάνες ζάχαρη
·       1 νεροπότηρο γάλα εβαπορέ (όχι αραιωμένο)
·       3 βανίλιες
·       3 μπέικιν
·       1.500γρ. περίπου αλεύρι

Για το γέμισμα των καλιτσουνιών
·       3 κιλά μυζήθρα
·       2 αυγά
·       ζάχαρη
·       κανέλα
·       ξύσμα λεμονιού


Κουλουράκια

Υλικά
·       4 ποτήρια του νερού λάδι
·       1 κρασοπότηρο αλουσά
·       1 κρασοπότηρο πορτοκάλι
·       σουσάμι καβουρντισμένο
·       2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
·       1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ
·       2 κουταλάκι σόδα
·       2 μπέικιν
·       1 κουταλάκι κανέλα
·       λίγο γαρύφαλλο
·       2 κιλά περίπου αλεύρι θα πάρει

Οδηγίες
Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Ψήνονται στους 180ο στον αέρα. Τα αφήνουμε να ροδίσουν.



Φλωρεντίνες με πορτοκάλι

Υλικά
·       2 κιλά πορτοκάλια μικρά (του χυμού για ελεγχόμενη διάμετρο στις ροδέλες που θα κόψουμε)
·       500γρ. κουβερτούρα
·       ½ νεροπότηρο νερό
·       1 ½ κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση
Ξύνουμε τα πορτοκάλια απ’ έξω και μετά τα βράζουμε ολόκληρα 3 νερά για να ξεπικρίσουν. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε ροδέλες πετώντας τις ακρές. Στρώνουμε τις ροδέλες εναλλάξ με τη ζάχαρη στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το  ½ νεροπότηρο νερό. Βράζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας για 20ο λεπτά μέχρι να πιουν οι ροδέλες το νερό. Τοποθετώ τις φέτες πορτοκαλιού σε σχάρα για ένα βράδυ μέχρι να στεγνώσουν και την επομένη λιώνω τη κουβερτούρα και κρατώντας τις φέτες από το πλάι τις βουτώ στη κουβερτούρα και μετά τις απλώνω σε αντικολητικό χαρτί για να πήξει η κουβερτούρα.







Πτι φούρ

Υλικά
·       500 γρ. φυτίνη
·       1 ποτήρι ηλιέλαιο
·       1 ½  ποτήρι ζάχαρη άχνη
·       2 αυγά
·       1 φλιτζανάκι του καφέ λεμόνι
·       1 κουταλάκι σόδα
·       3 βανίλιες
·       1 κιλό περίπου αλεύρι
·       Κουβερτούρα και μαρμελάδα.

Εκτέλεση
Πλάθουμε μαλακή τη ζύμη και τη βάζουμε στις φόρμες για να δώσουμε σχήμα. Φτιάχνουμε διπλά σχήματα για να τοποθετηθούν αργότερα το ένα πάνω στο άλλο και να κολληθούν μεταξύ τους τα όμοια κομμάτια με μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Τα ψήνουμε στο φούρνο και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τοποθετούμε τη μαρμελάδα ανάμεσα σε όμοια σχηματισμένα μπισκοτάκια. Στη συνέχεια τα βουτάμε από τη μια άκρη τους μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί να στεγνώσουν.




Ψωμί

·       Υλικά
·       800 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
·       400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·       30 γραμμάρια φρέσκια μαγιά (με τη μπλε γραμμή στο περιτύλιγμα που είναι για ζύμες και όχι τη χρυσή).
·       1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
·       1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
·       3 κουταλάκια λάδι ή λίγο παραπάνω αν το σηκώνει το μίγμα

 Εκτέλεση
Διαλύω τη μαγιά με λίγο από τα 500ml χλιαρό νερό που έχω ζεστάνει. Στη συνέχεια προσθέτω 400 γραμμάρια αλεύρι και το υπόλοιπο νερό. Το μείγμα το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά της ώρας στους 50ο βαθμούς, αφού σκεπάσω το μπολ με ζελατίνη. Το αφήνω στο φούρνο να ανέβει για μισή ώρα και το βγάζω. Στο υπόλοιπο αλεύρι έχω προσθέσει τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνω το μίγμα από το φούρνο μέσα  στο υπόλοιπο αλεύρι και το ζυμώνω σταυρωτά προς τις τέσσερεις κατευθύνσεις μέσα στη λεκάνη. Ίσως χρειαστεί να ρίξω λίγο νερό επιπλέον αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να ανεβεί για μισή ώρα  και μετά το ξαναπλάθουμε και το χωρίζουμε σε τρία τεμάχια. Όταν ανέβει πάλι το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί για 50 λεπτά στους 180ο βαθμούς.




Γαλατόπιτα

Υλικά για την κρέμα

·       2 λίτρα γάλα
·       1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
·       2 βανίλιες, λίγο αλάτι
·       3 αυγά και 10 κουταλιές της σούπας αλεύρι μαζί
·       125 γραμμάρια βούτυρο Κερκύρας
·       Άχνη ζάχαρη και κανέλλα για να περιχύσουμε την πίτα μετά το ψήσιμο

Υλικά για το φύλλο
·       750 γραμμάρια αλεύρι
·       3 κουταλιές ξύδι
·       1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι

Επισήμανση: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή







Μπουγάτσα με τυρί

Υλικά
·       1 και ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
·       1και ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ
·       1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
·       2 αυγά
·       2κουταλιές βιτάμ ή ¼ φλιτζάνι λάδι
·       ¼ μυζήθρα ξινή
·       ¼ μυζήθρα γλυκιά
·       100 γραμμάρια φέτα
·       1 σφολιάτα ή φύλλο κρούστας.

Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό και το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν. Όταν ζεσταθούν τα τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε γρήγορα να διαλυθεί. Τα βάζουμε ξανά στη φωτιά να χυλώσει και μετά το κατεβάζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Μετά χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μίγμα. Τρίβουμε τη μυζήθρα και τη φέτα και τα ρίχνουμε μέσα και αυτά. Αλείφουμε με λάδι το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο. Βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.



Μπουγάτσα με κρέμα πατισερί

Υλικά
·       4 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα φρέσκο
·       1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
·       ½  φλιτζάνι αλεύρι
·       1/3 φλιτζάνι κορν-φλάουρ
·       1 αυγό
·       2 βανίλιες
·       1με 2 κουταλιές βούτυρο
·       1 σφολιάτα ή φύλλο κρούστας

Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και μετά τα βράζουμε ώσπου να δέσει η κρέμα. Όταν αρχίσει το βράσιμο ρίχνουμε το βούτυρο.



Ξεροτήγανα

Υλικά
·       1 κιλό αλεύρι
·       1 κρασοπότηρο λάδι
·       3 κρασοπότηρα νερό
·       1 ρακοπότηρο λεμόνι
·       1 πρέζα αλάτι

Για το Σιρόπι
·       3 ποτήρια ζάχαρη
·       3 ποτήρια νερό
·       4 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με το λεμόνι τόσο καλά που να ασπρίσει, ύστερα προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο έως ότου ασπρίσει με το λάδι και το λεμόνι μαζί και τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Για το φύλλο βάζουμε τη μηχανή φύλλου κατ’ αρχή στο νούμερο 1 και το περνάμε δυο φορές, σε δεύτερη φάση στο 3 και το περνάμε μια φορά και τέλος στο νούμερο 6 και το περνάμε άλλη μια φορά. Φτιάχνουμε στενές λουρίδες με το ειδικό κοπίδι και ψήνουμε τις λουρίδες που τις έχομε πρώτα τυλίξει στα δάκτυλα μας κυκλικά και σε απόσταση, κρατώντας σταθερά το πιρούνι που είναι τοποθετημένο στη μέση της λουρίδας μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι. Το γυρίζουμε με τη σουρωτή κουτάλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Για το τηγάνισμα χρησιμοποιούμε μπόλικο ηλιέλαιο και ελαιόλαδο σε ίση αναλογία.

Εκτέλεση για το σιρόπι
Πρώτα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να γίνουν σιρόπι. Όταν δέσει το σιρόπι από τη ζάχαρη και το νερό βάζουμε το μείγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας μέλι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και βουτάμε μέσα ένα ένα τα ξεροτήγανα.






Κηραλοιφή

Στις 15 Οκτωβρίου 2015, άρχισε πάλι η λειτουργία της ομάδας του εργαστηρίου των παραδοσιακών προϊόντων. Ανανεωμένη  με  νέα μέλη,  με κέφι και καλή διάθεση η ομάδα μας ξεκίνησε με τη παρασκευή της κηραλοιφής, που έδειξε η υπεύθυνη του εργαστηρίου κυρία Νίκη.

Υλικά
·       1 ποτήρι λάδι
·       1 ποτήρι κρασί κόκκινο (χωρίς συντηρητικά)
·       100 γραμμάρια κερί γνήσιο
·       5-10 κόκκους λιβάνι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα υλικά. Στην αρχή ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε υψηλή θερμοκρασία και όταν λειώσει το κερί χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Στο τέλος τοποθετούμε την αλοιφή στα σκεύη που θέλουμε.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΡΟΥ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2015


Αγνόπιτες

Την Τρίτη 26 Μαΐου στο παραδοσιακό εργαστήρι της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Πόρου οι κυρίες παρασκεύασαν αγνόπιτες.

Υλικά για το ζυμάρι
1 και ½ ποτήρι του κρασιού νερό (πολύ λίγο χλιαρό ίσα -ίσα να σπάει το νερό για να μπορεί να φουσκώσει η μαγιά το μίγμα που θα φτιάξουμε)
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 μαγιά ξηρή που τη διαλύομε στο νερό
Τρεις σταγόνες λεμόνι
Προαιρετικά ένα αυγό και μια πρέζα αλάτι
Αλεύρι σηκώνει περίπου μισό κιλό και κάτι παραπάνω (Περίπου μια δυο χούφτες)

Υλικά για το γέμισμα
1 κιλό μυζήθρα γλυκιά ή ξινή, ή μπορούμε να βάλουμε ξινή και γλυκιά μαζί και να κάνουμε μίγμα.

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και τη πλάθουμε. Η ζύμη θέλει να πολύ μαλακή.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη που το ανοίγομε στη παλάμη μας με το χέρι και κάνουμε χώρο για μια κουταλιά της σούπας μυζήθρας. Προσοχή! Όχι πολύ ζύμη. Έπειτα κλείνουμε το μίγμα της γέμισης στη ζύμη, το κάνουμε μπαλάκι και μετά το πιέζουμε με τα δυο χέρια ελαφρά και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και να ανεβεί πάνω σε ένα πανί. Αφού δούμε ότι έχουν ανέβει οι μυζηθρόπιτες τις τηγανίζουμε σε πολύ λάδι. Μετά τους βάζουμε μέλι και τις πασπαλίζουμε με καρύδι και σουσάμι.
Η δόση βγάζει περίπου 25 έως 30 μυζηθρόπιτες.






Κεϊκάκια

Για τη γιορτή που πραγματοποιήθηκε για τη λήξη των δραστηριοτήτων του Πνευματικού μας Κέντρου για τη χρονική περίοδο 2014-2015, στο παραδοσιακό εργαστήρι τη Τρίτη 12 Μαΐου παρασκεύασαν ατομικά κέικ.

Υλικά
·       1 νεροπότηρο λάδι
·       1 νεροπότηρο ζάχαρη
·       1 νεροπότηρο γάλα εβαπορέ όχι αραιωμένο
·       4 αυγά μαρέγκα το ασπράδι
·       1 βανίλια
·       ξύσμα ενός πορτοκαλιού και το χυμό του
·       1/2 κιλό αλεύρι με ένα μπέικιν ή 1 φαρίνα
·       σταγόνες σοκολάτας προαιρετικά

Επισήμανση: Με τη συνταγή αυτή παρασκευάζονται 26 τεμάχια.




Ντόνατς

Την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 στο παραδοσιακό μας εργαστήρι παρασκεύασαν ντόνατς.

Υλικά
·       1 φλιτζάνα νερό
·       1 φλιτζάνα πορτοκάλι
·       ½ φλιτζάνα λάδι
·       ½ φλιτζάνα γάλα εβαπορέ όχι αραιωμένο
·       1 χούφτα ζάχαρη
·       3 αποξηραμένες μαγιές
·       Λίγο αλάτι και λίγη κανέλα
·       Κουβερτούρα για το γαρνίρισμα μετά το τηγάνισμα.

Εκτέλεση
Κάνουμε τη ζύμη πολύ μαλακή. Φτιάχνουμε τα κουλουράκια και τ’ αφήνουμε να ανεβούν πάνω στη λαδόκολλα. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και όσο είναι ζεστά τα βουτούμε σε λιωμένη κουβερτούρα από τη φουσκωτή μεριά και τα βάζουμε να κρυώσουν. Εναλλακτικά μπορούμε να τους βάλουμε ζάχαρη με κανέλα στη φουσκωτή μεριά.





Καλιτσουνάκια

Την Τρίτη 21 Απριλίου στο παραδοσιακό εργαστήρι της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Πόρου οι κυρίες παρασκεύασαν καλιτσουνάκια για την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Υλικά
·       1 νεροπότηρο λάδι
·       4 αυγά
·       2 φλιτζάνες ζάχαρη
·       1 νεροπότηρο γάλα εβαπορέ όχι αραιωμένο
·       2 βανίλιες
·       1 κουταλιά της σούπας αμμωνία
·       1 μπέικιν
·       1,600γραμ. περίπου αλεύρι

Για το γέμισμα των καλιτσουνιών
2 ½ κιλά μυζήθρα
2 αυγά
Κανέλα

Επισήμανση: Το φύλλο μηχανής στο νούμερο 3 για το γέμισμα με μυζήθρα


Μπισκότα 

Τη Τρίτη 20 Απριλίου 2015 στο παραδοσιακό εργαστήρι ετοίμασαν μπισκότα για την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Σας παραθέτουμε τη συνταγή! 

Υλικά
·       1 κιλό βούτυρο
·       3 ποτήρια ζάχαρη
·       4 αυγά
·       1 κρασοπότηρο κονιάκ
·       3 ποτήρια αμύγδαλο
·       2 κουταλάκια σόδα
·       όσο αλεύρι σηκώσει

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα πλάθουμε. Με το πλάστη κάνουμε μισό πόντο στο πάχος φύλλο. Χρησιμοποιώντας τις διάφορες φόρμες που υπάρχουν για να δίνουν σχήμα  φτιάχνουμε τα μπισκότα. Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.


Ταχινόπιτα

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 η ομάδα του παραδοσιακού μας εργαστήριου παρασκεύασε δυο είδη ταχινόπιτας. Μια με παραδοσιακό ταχίνι και μια δεύτερης με ταχίνι που περιέχει σοκολάτα. Οι ταχινόπιτες έγιναν ακριβώς με το ίδιο τρόπο, με τη μόνη διαφορά ότι η δεύτερη περιείχε ταχίνι με σοκολάτα. Η σοκολατοταχινόπιτα είναι πεντανόστιμη και τη προτείνουμε ανεπιφύλακτα θυμίζει σοκολατόπιτα χωρίς όμως τις επιβαρύνσεις που συνήθως έχει η δεύτερη.

Υλικά
·       1 βάζο με ταχίνι των 300-350γραμμαρίων
·       1 κούπα χλιαρό  νερό
·       1 κούπα ζάχαρη
·       Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
·       2 κούπες φαρινάπ
·       1 κουταλάκι κανέλλα
·       ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
·       1 κούπα καρύδια όχι πολύ αλεσμένα
·       1 κούπα σταφίδες κομμένες όχι ολόκληρες (εναλλακτικά αντί για σταφίδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κούπα σταφύλι γλυκό)

Οδηγίες
Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 30 λεπτά.




Αρτοπλασία ή αρτοκλασία

Τη Τρίτη στις 17 Μαρτίου στο παραδοσιακό εργαστήρι  της ενορίας  του Αγίου Γεωργίου Πόρου παρασκεύασαν πέντε χειροποίητους άρτους, τους οποίους ευλόγησαν οι ιερείς του ναού στην προηγιασμένη της Τετάρτης.

Υλικά
·       3,5 κιλά περίπου αλεύρι
·       1 κιλό ζάχαρη
·       1 κούπα ελαιόλαδο
·       1κούπα κρασί ροζέ
·       150 γραμμάρια μαγιά νωπή
·       1κουταλιά αλάτι
·       3-4 φύλλα δάφνης
·       3-4 φύλλα κανέλας
·       1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλα
·       1 κοφτό κουταλάκι μαστίχα Χίου

Εκτέλεση
Σε 4,5 κούπες νερό βράζουμε κανέλα, δάφνη και γαρύφαλλα. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κούπες χλιαρό νερό και διαλύουμε την μαγιά και δυο κουταλιές ζάχαρη και δυο κούπες αλεύρι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αφέψημα των μυρωδικών το λάδι, το κρασί, την ζάχαρη, το αλάτι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε τη μαστίχα, που την έχουμε αλέσει στο μπλέντερ με δυο κουταλιές ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και λεία. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και κουβέρτα μέχρι να διπλασιαστεί. Το ζυμώνουμε ξανά και χωρίζουμε σε πέντε ισόποσα μέρη. Το κάθε ένα από τα πέντε κομμάτια το χωρίζουμε σε δυο μέρη όπου το ένα είναι πιο μικρό από το άλλο. Πλάθουμε δυο μπάλες και βάζουμε τη μικρή πάνω από μεγάλη. Πιέζουμε με τη σφραγίδα (τη τύπωση) με δύναμη ώστε να κολλήσουν οι δυο μπάλες. Βάζουμε τους άρτους μέσα στα ταψάκια και τ’  αφήνουμε να ανεβούνε ξανά. Όταν ανεβούνε τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα γύρω από τη σφραγίδα (τη τύπωση) 12 φορές. Ψήνουμε τους άρτους στους 180  βαθμούς για 40 ως 50 λεπτά. Μπορεί να  χρειαστεί να βάλουμε λαδόκολλα για να μη καούν.  Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους αλείφουμε με ένα πινέλο βουτώντας το σε ζαχαρόνερο για να πάρουν χρώμα. Τους βάζουμε σε σχάρα για να κρυώσουν.


Κουλουράκια με καρότο

Τη Τρίτη 10 του Μάρτη 2015 η ομάδα του εργαστηρίου παραδοσιακών προϊόντων παρασκεύασε κουλουράκια με καρότο και κουλουράκια με σπανάκι. Είναι πανεύκολες οι συνταγές που σας παραθέτουμε, δε χρειάζονται πολλά υλικά αλλά ούτε και πολύ χρόνο για την παρασκευή τους. Είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα κουλουράκια. Δοκιμάστε τις!!

Υλικά
·       2 φλυτζάνες λάδι
·       Μισή φλυτζάνα νερό
·       2 καρότα ξυσμένα στο τρίφτη
·       1 κουταλάκι μπέικιν
·       Λίγο αλάτι
·       Αλεύρι όσο σηκώσει

Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι, το νερό και προσθέτουμε το καρότο με το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνομε το αλεύρι με το μπέικιν. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Ψήνουμε τα κουλουράκια στους 200ο Κελσίου.


Κουλουράκια με σπανάκι

Υλικά
·       2 φλυτζάνες λάδι
·       Μισή φλυτζάνα νερό
·       200 γραμμάρια σπανάκι
·       1 κουταλάκι μπέικιν
·       Λίγο αλάτι
·       Αλεύρι όσο σηκώσει

Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι, το νερό και προσθέτουμε το σπανάκι με το αλάτι. Το σπανάκι το έχουμε ψιλοκόψει και το έχουμε μαράνει στη κατσαρόλα χωρίς νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Ψήνουμε τα κουλουράκια στους 200ο Κελσίου.


Παξιμαδάκια

Τη Τρίτη στις 3 του Μάρτη του 2015 στο παραδοσιακό εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Πόρου παρασκευάστηκαν παξιμαδάκια με ελαιόλαδο. Σας παραθέτουμε τη συνταγή που είναι πολύ νόστιμη!

Υλικά
·       2 ποτήρια του νερού λάδι
·       2 ποτήρια του νερού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
·       2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
·       1 φακελάκι μπέικιν και ένα κουταλάκι σόδα
·       ένα κουταλάκι κανέλλα
·       προαιρετικά 400 γραμμάρια αμύγδαλα, ή σταφίδες, για να τα βάλετε στο ζυμάρι. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σησάμι και να τα πασπαλίσετε απ’ έξω, για να τα κάνετε πιο πικάντικα.
·       περίπου 2 κιλά αλεύρι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το λάδι, με τη ζάχαρη, τη κανέλλα και προσθέτουμε το φρέσκο χυμό πορτοκαλιού όπου διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε το αλεύρι στο τέλος μαζί με τα μπέικιν και κάνουμε μαλακή ζύμη. Παίρνουμε στο χέρι μας λίγο ζυμάρι το κάνουμε μπαστούνι και το χαράζουμε κάθετα.
Βάζουμε τα μπαστούνια στο ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να ανέβουν και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και ξεχωρίζουμε προσεκτικά τα παξιμαδάκια από το μπαστούνι για να μη σπάσουν. Τα τοποθετούμε στο ταψί με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω και τα παξιμαδιάζουμε στους 180 βαθμούς.




Μουστοκούλουρα

Τη Τρίτη στις 24 του Φλεβάρη του 2015 στο παραδοσιακό εργαστήρι παρασκευάστηκαν μουστοκούλουρα. Τα μουστοκούλουρα είναι νηστίσιμα βουτήματα τα οποία μπορούμε να καταναλώνουμε τη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής!

Υλικά
·       1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
·       1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
·       1 ποτήρι του νερού πετιμέζι
·       Τα 3/4 από ένα ποτήρι του νερού  με ζωμό πορτοκαλιού
·       1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
·       1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
·       1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
·       4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
·       1 μπέικιν
·       1 κιλό αλεύρι περίπου

Εκτέλεση
Διαλύουμε το κουταλάκι της σόδας μέσα στη πορτοκαλάδα και προσθέτομε σταδιακά όλα τα υλικά. Το μπέικιν το ρίχνομε με το αλεύρι . Η ζύμη μας  πρέπει να κολλάει λίγο στα χέρια μας. Για να πλάσουμε ευκολότερα τα μουστοκούλουρα βάζουμε στη παλάμη μας λίγο λάδι που έχομε τοποθετήσει σε ένα πιατάκι και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Τα ψήνουμε στους 220ο σε προθερμασμένο φούρνο για δέκα λεπτά περίπου.


Καλιτσούνια ανεβατά ή φουσκίτσες

Τη Τρίτη στις 17 του Φλεβάρη του 2015 η ομάδα του εργαστηρίου παραδοσιακών προϊόντων του Πνευματικού μας Κέντρου παρασκεύασε καλιτσούνια ανεβατά ή φουσκίτσες  και μυζηθρόπιτες. Σας παραθέτουμε τις συνταγές που είναι πολύ νόστιμες. Η συνταγή των καλιτσουνιών είναι πανεύκολη και δεν έχει σχέση με την παραδοσιακή των ανεβατών που είναι σαφώς δυσκολότερη.

Υλικά για το ζυμάρι
·       2 κιλά αλεύρι
·       8 αυγά
·       2 ποτήρια του νερού λάδι
·       2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
·       1 ποτήρι του νερού γάλα
·       1 γιαουρτάκι
·       3 βανίλιες
·       Το χυμό ενός πορτοκαλιού
·       160 γραμμάρια μαγιά νωπή

Υλικά για τη γέμιση
·       2 κιλά μυζήθρα
·       2 κρασοπότηρα ζάχαρη
·       1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλιας
·       Ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση
Βάζω σε χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη διαλύω. Αφήνω το μίγμα για μια ώρα και μετά το τοποθετώ στο μίξερ που έχω βάλει τα  υπόλοιπα υλικά να κτυπηθούν. Προσθέτω και το αλεύρι και κάνω ένα ζυμάρι πολύ μαλακό. Παίρνω και ανοίγω με τη χούφτα μου τη ζύμη και μέσα τοποθετώ μια κουταλιά της σούπας περίπου από το μίγμα της μυζήθρας και το κλείνω με απαλές κινήσεις φτιάχνοντας μια μπαλίτσα που την τοποθετώ με τη μεριά του κλεισίματος της να εφάπτεται του ταψιού. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο-170ο με το φούρνο γυρισμένο στις αντιστάσεις. Αν προσθέσω και λίγη μαστίχα κοπανισμένη στο ζυμάρι μου θα αποκτήσουν οι φουσκίτσες ένα πολύ ωραίο άρωμα!





Μυζηθρόπιτες

Υλικά για το ζυμάρι του φύλλου
·       1 κιλό αλεύρι
·       1 κρασοπότηρο λάδι
·       1 κρασοπότηρο ρακή
·       1 πρέζα αλάτι
·       1 πρέζα ζάχαρη

Υλικά για τη γέμιση
·       1 κιλό μυζήθρα γλυκιά
·       Ζάχαρη (όση επιθυμείτε, αναλόγως το πόσο γλυκιά θέλετε να είναι η μυζήθρα)
·       1 αυγό
·       Κανέλα

Εκτέλεση
Έχοντας αναμίξει τα υλικά για το ζυμάρι και αφού έχουμε πλάσει τη ζύμη, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια με το πλάστη ανοίγουμε φύλλο και το γεμίζουμε με μυζήθρα σε διάσπαρτα σημεία πάνω στη ζύμη. Στη συνέχεια ανοίγουμε και δεύτερο φύλλο με το οποίο σκεπάζουμε το φύλλο με τη μυζήθρα. Κόβουμε τα πιτάκια μας περιμετρικά των σημείων που έχουν τη μυζήθρα. Έπειτα, βάζουμε πολύ λάδι στο τηγάνι για να κάψει και τηγανίζουμε τις πίτες, τις οποίες μετά τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι που ίσως έχουν κρατήσει. Οι πίτες είναι έτοιμες για να φαγωθούν! Αν θέλω τις περιχύνω με μέλι για πιο ιδιαίτερη γεύση.


Τσουρεκάκια με ελαιόλαδο

Τη Τρίτη στις 10 του Φλεβάρη του 2015 η ομάδα του εργαστηρίου παραδοσιακών συνταγών του Πνευματικού μας Κέντρου παρασκεύασε τσουρεκάκια με ελαιόλαδο. Σας παραθέτουμε τη συνταγή που είναι πολύ νόστιμη και light γιατί δεν περιέχει βούτυρο.

Υλικά
·       3 κρασοπότηρα λάδι
·       3 κρασοπότηρα ζάχαρη
·       1 1/2 κρασοπότηρο γάλα
·       3 αυγά
·       3 φαρίνες
·       3 βανίλιες
·       1 φακελάκι αμμωνία
·       Ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, τις βανίλιες και το ξύσμα. Στη συνέχεια διαλύουμε σε χλιαρό γάλα την αμμωνία και τη χύνουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε και τις φαρίνες σταδιακά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή για να πλαστεί ευκολότερα. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ζάχαρη για να γίνουν light τα τσουρεκάκια μας. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά τσουρεκάκια, και δίνουμε σχήμα σαλίγκαρου ή απλής κοτσίδας (δηλαδή με ένα στριμμένο κορδόνι ζύμης ή την κλασική κοτσίδα με 3 κορδόνια), ή ότι άλλο σχήμα προτιμούμε.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.





Λαγάνα

Τη Τρίτη στις 3 του Φλεβάρη του 2015 η ομάδα του εργαστηρίου παραδοσιακών συνταγών του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Πόρου παρασκεύασε λαγάνα. Η λαγάνα είναι ένα είδος ψωμιού που φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα. Τρώγεται την ημέρα αυτή επειδή τέτοιον άρτο κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Υλικά
·       40 γραμμάρια μαγιά δροσερή ή 2 φακελάκια ξηρή
·       2 και 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό
·       1κιλό αλεύρι
·       1κουταλάκι γλυκού αλάτι
·       1κουταλιά της σούπας ζάχαρη
·       2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
·       Λίγο σησάμι και λίγο παπαρουνόσπορο

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και μετά ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ταχίνι. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια πλάθουμε τρεις πίτες και τις στρώνουμε με τον πλάστη στο σχήμα που θέλουμε. Τις βάζουμε στα ταψιά τις σκεπάζουμε να φουσκώσουν. Όταν έχουν ανέβει αρκετά τις πατάμε με τα δυο δάχτυλα σε διάφορα σημεία κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Τις αλείφομε με το πινέλο με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με τα σησάμια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.










Κουμάτα

Τη Τρίτη στις 20 Γενάρη 2015 η ομάδα του εργαστηρίου παραδοσιακών συνταγών του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Πόρου παρασκεύασε λουκουμάτα. Τα λουκουμάτα είναι μίγμα ζύμης που περιέχει σαν βάση το λουκούμι και προαιρετικά το καρύδι. Σας παραθέτουμε τη συνταγή για όποια ή όποιον θελήσει να την πραγματοποιήσει. Είναι πεντανόστιμη!

Υλικά
·       320 γραμμάρια βούτυρο
·       1 ποτήρι γάλα
·       Λίγο αλάτι
·       650 γραμμάρια αλεύρι
·       Μισό κιλό λουκούμια
·       500 γραμμάρια μαγιά
·       Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Κόβουμε τα λουκούμια σε μικρά τεμάχια. Κατόπιν τα φτιάχνουμε με τις παλάμες μικρά και λεπτά μπαστουνάκια. Κόβουμε με το μαχαίρι σε μικρά κομματάκια τα καρύδια. Στη συνέχεια διαλύουμε σε λίγο χλιαρό γάλα τη μαγιά. Τα ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα κτυπάμε. Η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Μετά παίρνουμε στη παλάμη μας ποσότητα ζύμης περίπου όση θέλουμε για τη παρασκευή ενός μελομακάρονου. Το ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας και κλείνουμε μέσα το μπαστούνι του λουκουμιού και το καρύδι. Του δίνουμε το σχήμα του μελομακάρονου και το τοποθετούμε για ψήσιμο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. 
Η ζύμη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη παρασκευή για μηλοπιτάκια.