ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΣ




      Το Πνευματικό Κέντρο Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου Ηρακλείου οικοδομήθηκε από την Ενορία σε ένδειξη βαθειάς αγάπης προς το προάστειο του Πόρου και είναι ένα έργο εκκλησιαστικό μεγάλης σημασίας, ένα έργο που αποτελεί θαύμα της χάρης του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Ενορίας.


        Το Πνευματικό Κέντρο θεμελιώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1988


 και εγκαινιάσθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1996.



 Έχει κτισθεί σε οικόπεδο της Ενορίας συνολικής εκτάσεως 1400 τ.μ. (από τα οποία τα 700 τ.μ έχουν δωρηθεί στο Δήμο Ηρακλείου, για τη δημιουργία Παιδικής Χαράς που λειτουργεί από ετών), καλύπτει 1300 περίπου τ.μ. σε όλους τους ορόφους και περιλαμβάνει:
·       α) Υπόγειο, όπου στεγάζονται οι βοηθητικοί χώροι του Κέντρου.
·       β) Ημιυπόγειο με ημιτελή αίθουσα διαλέξεων, προβολών και συνεδρίων.
·       γ) Ισόγειο με αίθουσα τελετών, μνημοσύνων και συσσιτίου απόρων και γερόντων, κουζίνα προς παρασκευή φαγητού για το συσσίτιο και το γραφείο της Ενορίας και του Πνευματικού Κέντρου.
·       δ) Πρώτο όροφο με αίθουσες διαφόρων δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας και επιτραπεζίων παιχνιδιών για παιδιά και νέους καθώς και αίθουσα υπολογιστών.
·       ε) Δεύτερο όροφο με βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γραφείο συνεδριάσεων.
             Το Πνευματικό Κέντρο  σκοπό έχει να δίνει οργανωμένες ευκαιρίες για πληρέστερη και αρτιότερη ποιμαντική και πολιτιστική δράση στα πλαίσια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Φιλοδοξία του ήταν και είναι ο χώρος του Πνευματικού Κέντρου να αγκαλιάσει όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους, για τους οποίους στην περιοχή δεν υπάρχει ανάλογος χώρος, που θα τους προφυλάσσει στην ευαίσθητη αυτή ηλικία από τους πολλούς και ποικίλους κινδύνους της ζωής.
         Γι’ αυτό στους άνετους και πολιτισμένους χώρους του ο καθένας, ανάλογα με το ταλέντο του, έχει τη δυνατότητα ν’ ασχοληθεί με την Αγιογραφία, τη Ζωγραφική, τη Μουσική, την Παρασκευή Παραδοσιακών Προϊόντων, το Ψηφιδωτό, την Τεχνική  Ντεκουπάζ και την Αργυροχρυσοχοϊα.
    Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες στο Πνευματικό Κέντρο λειτουργούν:
Οι Παιδικές - Νεανικές Συνάξεις για παιδιά και νέους στις οποίες προτείνουν και συζητούν σύγχρονα θέματα νεανικού προβληματισμού και μετέχουν σε εξορμήσεις, εκδρομές κ.λ.π. Συσσίτιο απόρων και γερόντων, όπου καθημερινά, εκτός Κυριακής, παρασκευάζονται και προσφέρονται 100 μερίδες φαγητού σε απόρους και γέροντες. Δανειστική βιβλιοθήκη.
       Για τη ψυχαγωγία των παιδιών και των νέων στο Πνευματικό Κέντρο υπάρχουν πινγκ πονγκ, μπιλιάρδα και πολλά επιτραπέζια παιγνίδια.
         Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι η φιλοτιμία των ευσεβών Χριστιανών της ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου είναι εκείνη που συνετέλεσε να ανεγερθεί το καλό, κατά τον Απόστολο Παύλο, αυτό έργο, με το οποίο η Ενορία δίνει το δικό της «παρών» στο σύγχρονο κόσμο των πολλών απαιτήσεων και των σύνθετων προβλημάτων, υλοποιώντας τη μεγάλη εντολή της Αγάπης και του Ελέους που της άφησε ο Χριστός.


Λόγος που εκφωνήθηκε την ημέρα του θεμελίου λίθου του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας από τον τότε προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πόρου Αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Δασκαλάκη.

 Πανοσιολογιώτατε Άγιε Πρωτοσύγκελλε, Εντιμώτατοι Άρχοντες, ευσεβείς χριστιανοί

Με μεγάλη συγκίνηση και χαρά βλέπομε ότι ο πόθος των κατοίκων της ενορίας Αγίου Γεωργίου Πόρου, ο πόθος της Εκκλησίας γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε πάνω σ’ αυτό το Ιερό θυσιαστήριο του Ναού μας που συμπλήρωσε πέρυσι 50 χρόνια και που είναι μαρτυρία ευλάβειας και αφοσίωσης των χριστιανών μας προς την Εκκλησίαν, η Λειτουργία λέγω αυτή είναι αφιερωμένη στην ευόδωση του θεάρεστου έργου που θεμελιώνεται σήμερα.

Δίπλα ακριβώς στον Ιερό Ναό μας υπήρχε ένα οικόπεδο 1400τ.μ., ιδιοκτησία του Ιερού Ναού, από το οποίο προσφέραμε εντελώς δωρεά στο Δήμο Ηρακλείου τα 750 τ.μ. για τη δημιουργία παιδικής χαράς, η οποία έλειπε από το προάστειο μας.

Στο υπόλοιπο οικόπεδο όπως έχετε ήδη διαπιστώσει ανεγείρεται το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μας.

Το Πνευματικό Κέντρο θα καλύψει 1300 περίπου τ.μ. σε όλους τους ορόφους και θα περιλαμβάνει αίθουσα διαλέξεων και προβολών χωρητικότητας 400 ατόμων, βιβλιοθήκη αναγνωστήριο, γραφεία ενορίας και Πνευματικού Κέντρου, αίθουσες ποικίλων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών για παιδιά και νέους αίθουσα δεξιώσεων και πολλούς άλλους χώρους στους οποίους θα προσφέρεται συσσίτιο για άπορους γέροντες.

Όπως αντιλαμβάνεσθε το έργο είναι πολύ μεγάλο και η δαπάνη του θα είναι τεράστια, δεν μπορεί δε να καλυφθεί από τα χρήματα που διαθέτει ο Ναός. Γι’ αυτό επικαλούμαστε τις προσευχές σας για την ευόδωση του έργου, που αληθινά θα είναι ένα στολίδι στο προάστειο μας και θα καλύψει όλες τις εκκλησιαστικές και πνευματικές δραστηριότητες και τις κοινωνικές ανάγκες της περιοχής, να ζητήσουμε την υλική και ηθική συμπαράστασή σας.

Γι’ αυτό σας καλούμε σας παρακαλούμε όλους άνδρες, γυναίκες, παιδιά όλους τους ενορίτες μας να μας βοηθήσετε. Εμείς οι εφημέριοι και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας που πρόσφατα επιμεληθήκαμε την ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου νοιώσαμε τον παλμό της ευσέβειας σας που γενναιόδωρα μας ενισχύσατε γι’ αυτό και το νέο αυτό έργο ελπίζομε ότι θα το περιβάλλετε με την αγάπη σας και θα το ενισχύσετε με τις δωρεές σας από το περίσσευμα ή και το υστέρημά σας.

Από μέρους των Αιδεσ. συνεφημερίων μου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης για την πατρική αγάπη και την μέχρι σήμερα συμπαράσταση του στο αρξάμενο έργο. Ευχαριστώ τους εντιμώτατους άρχοντες που ευγενώς απεδέχθησαν την πρόσκληση μας και ετίμησαν την ενορία μας. Ιδιαίτερα του ενορίτη μας Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Δημητρίου Σαρρή από τον οποίο όπως μας είπε πολλά ελπίζομε. Ευχαριστώ το Δήμο Ηρακλείου για τη συμπαράσταση του, ιδιαίτερα τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Φαίδωνα Βαρδαβά για το προσωπικό ενδιαφέρον και την πολύτιμη βοήθεια του. Ευχαριστώ τους αδελφούς Θεοδωράκη και Γιώργο Βαϊλάκη για την δωρεά εκπόνηση της μελέτης και επίβλεψη του έργου. Ευχαριστώ τέλος όλους τους ευσεβείς χριστιανούς της ενορίας μας για την αγάπη και τη βοήθεια τους, όλο το εκκλησίασμα που συμπροσεύχεται μαζί μας.







ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
2023-2024



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 
2023-2024

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ


ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΔΙΩΝ